dissabte, 27 de juliol del 2013

Scalada (Cirque du Soleil) Scapada a Andorra: una hora de fantasia per la capacitat BIOacrobàtica, PSICOexpressiva, CULTtècnica, ESPRITinnocent

Una proposta per motius comercials però ben construïda sobre la dimensió humana integral.




Suggestiva, fantàstica, musical, vocal, apunt multicultural i resulatt efectista... una performace/realització senzilla, altament expressiva, de persoens que han assajat/entrenat hores i hores.

El vídeo sols insinua aquell efecte plàstic-estètic-musical que atrapa des del primer moment. (Amb tot -pena- massa persones més pendents d'enregistrar que de veure i viure... i a partir d ela meitat havien desconnectat i xerraven). Què podem fer pels infants d'aquest pares que han dipositat les seves il·lusiosn en els objectes i consum? Farem que ells de petits no perdin l'admiració, la sorpresa, l'encantament, la fascinació... per després, ja me´s grandets,  ser creadors: inventar, sorprendre, encantar, fascinar... No els neguem allò que ha estat negat a la generació del seu pares.

Té valor educatiu. Pot ser motiu d'aprenentatge per als infants. Ja estaria bé que cada curs, a cada escola, es pogués fer un taller de quinze dies amb alguns d'aquests creadors i acròbates. Una llavor d'estètica personal i domini del cos que els quedaria de per vida.  Alguns, ben dotats, a vegades els qui semblen més inquiets i belluguets (nosaltres no els considerem hiperactius ni transtornats com nosaltres no ens sentim hipoactius ni transtornats per no ser capaços), serien el relleu generacional  d'aquí a  quinze anys i s'estalviarien sentir-se fracassats a l'ecola. Seguiriem veient Scalades. Puzzles, Saltimbancos, Alegries, Circ's-Cric's, Tricicle's, Comediants, Joglars.

Recordo l'excel·lent taller de circ fet a l'Escola Ferran i Clua de Valldoreix, conduït per Tortell Poltrona  i promogut per les directives Agnès Gradaïlla i Carme Pomés (1988). No podem oblidar que Joglars amb Boadella i Comediants amb Font van iniciar-se a les escoles d'estiu fent cursos a mestres (1970). Ha passat temps però cal recuperar la iniciativa creadora i pedagògica alhora. Martí Teixidó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada